Acces la programele nationale pentru IMM-uri
- Descopera oportunitatile de finantare pentru afacerea ta!
- Acum ai acces exclusiv la cele aproximativ 10 programe nationale destinate finantarii IMM-urilor din Romania. Indiferent daca esti la inceput de drum sau ai deja o afacere, aceste programe iti pot oferi suport financiar si resurse pentru dezvoltarea si sustinerii activitatii tale.
- Profita de spirjinul oferit prin programele din bugetul de stat!
România, ca stat membru al Uniunii Europene, are ca obiectiv general atingerea tintelor si prioritatilor strategice privind dezvoltarea industriala durabila in vederea cresterii competitivitatii si performantelor acelor sectoare industriale in care Romania considera ca poate avea un avantaj competitiv. Prioritatile investitionale pentru perioada 2023-2027 ale Romaniei sunt:
- Crearea cadrului institutional, legislativ si financiar favorabil sustinerii IMM-urilor;
- Dezvoltarea competitiva si durabila a industriei;
- Promovarea si dezvoltarea activitatii de turism.
Programele nationale finantate de la bugetul de stat pentru IMM-uri sunt elaborate si validate la nivel national in stransa concordanta cu strategiile nationale, beneficiind exclusiv de finantare din surse nationale. Procesul de implementare si gestionare a proiectelor are loc exclusiv in cadrul teritorului Romaniei. Mecanismul de finantare al majoritatii programelor prevede contractarea de credite de investitii de catre antreprenori de la bancile partenere.
Aceasta platforma online ofera un motor de cautare pentru urmatoarele programe nationale adresate IMM-urilor. Ofera inclusiv realizarea si derularea unei fise de proiect specifice pentru a verifica daca esti eligibil pentru finantarea ideii tale de proiect prin programul selectat. Porneste cautarea personalizata si deschide Sursele de finantare adresate mediului privat pentru a vedea informatii detaliate privind programele de mai jos.
Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM 2023-2026
- Buget total: 590.000.000 euro, buget anual: 147.500.000 euro.
- Obiectiv: Dezvoltarea regionala pentru infiintarea sau dezvoltarea capactatilor de productie din industra alimentara, acordarea ajutoarelor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie.
Programul national multianual de microindustrializare
- Buget: 85.000.000 lei anual (estimativ 170 beneficiari anual)
- Obiectiv: Sustinerea investitiilor in sectoarele economice prioritare, cresterea volumului de activitate si a competivitatii IMM din aceste sectoare, promovarea productiei interne si a conceptului "Fabricat in Romania".
Program de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata
- Buget: 74.500.000 lei anual (estimativ 149 beneficiari anual)
- Obiectiv: Sustinerea investitiilor, cresterea volumului de activitate si a competivitatii IMM din sectoarele de comercializare a produselor si serviciilor de piata, precum si incurajarea digitalizarii si transformarii verzi a societatilor romanesti care desfasoara activitati de comert intern si international.
Program national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare de afaceri
- Buget: 5.350.000 lei anual (estimativ 80 de IMM-uri infiintate si ursuri de antreprenoriat pentru 540 de studenti)
- Obiectiv: Dezvoltarea sectorului IMM de catre studenti in ani terminali sau masteranzi din cadrul universitatilor acreditate din Romania, universitati care detin sau care autorizeaza incubatoarele de afaceri pana la data depunerii cererilor de finantare.
Program national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM
- Buget total: 1.000.000.000 lei (estimativ 5.000 beneficiari)
- Obiectiv: Stimularea si sprijinirea infiintarii si dezvoltarii structurilor economice private infiintate si conduse de catre femei, imbunatatirea performantelor economice ale acestora, realizarea unei cresteri economice inteligente, sustenabile si incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabila, inovare si pregatire antreprenoriala, in contextul problemelor megate de mentinerea echilibrului dintre obligatiile familiale si cel profesionae si ale prejudecatilor existente inca la nivel local.
Programul pentru stimularea infintarii intreprinderilor mici si mijlocii Strat-up Nation Romania
- Buget total: 11.000.000.000 lei
- Obiectiv: Stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii si imbunatatirea performantelor economice ale acestora, realizarea unei cresteri economice inteligente, sustenabile si incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabila, inovare si pregatire antreprenoriala si crearea de noi locuri de munca.
Programul pentru stimularea infintarii intreprinderilor mici si mijlocii Strat-up Nation Diaspora
- Buget total: 20.031.000 lei
- Obiectiv: Stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii si imbunatatirea performantelor economice ale acestora, realizarea unei cresteri economice inteligente, sustenabile si incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabila, inovare si pregatire antreprenoriala si crearea de noi locuri de munca.
Urmatoarele programe nationale urmeaza sa fie adaugate in platforma:
Program national pentru dezvoltarea productiei interne de produse si materiale de constructii CONSTRUCT PLUS
- Buget total: 596.000.000 euro
- Obiectiv: Sustinerea financiara a investitiilor private pentru infiintarea si/sau dezvoltarea capacitatilor de productie pentru produse si materiale de constructii (codurile CAEN 1623, 2223, 23, 2511-12, 2732).
Program de cresterea competitivitatiii produselor industriale romanesti
- Buget total: 30.000.000 lei (estimativ 75 beneficiari)
- Obiectiv: Sprijinirea dezvoltarii durabile a intreprinderilor cu activitatea principala in industria prelucratoare (codurile CAEN 1310-3320, 3831-3832).
Program national de accelerare a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii
- Buget total: 77.286.000 lei (estimativ 153 beneficiari)
- Obiectiv: Sustinerea investitiilor in sectoarele economice prioritare, cresterea volumului de activitate si a competivitatii IMM din aceste sectoare (codurile CAEN 41, 63, 74, 79, 86).
Alte programe finantate anterior, care ar putea fi deschise si in anul curent: Schema de ajutor de minimis pentru operatorii economici in vederea modernizarii si dezvoltarii statiunilor si dezvoltarii statiunilor balneare si balneoclimaterice, Program national multianual pentru sutinerea mestesugarilor si artizanatului, Programul privind economia circulara pentru operatorii economici din industria prelucratoare, Schema de ajutor de stat privind acordaea de granturi pentru investitii destinate industriei prelucratoare, Planul sectorial în domeniul cercetarii-dezvoltarii din industria prelucratoare, etc.